Categories
Uncategorized

5 olukorda, kus võiksid võtta kontaktläätsedest pausi

Kui silmad on ärritunud, lase neil taastuda ning tee läätsepaus

Kaasaegseid pehmeid kontaktläätsesid võib üldjuhul kanda iga päev. Aeg-ajalt tuleb aga ette olukordi, kus on mõistlik või isegi vältimatu lasta silmadel taastuda ning pidada mõned läätsevabad tunnid või päevad. Selleks võiksid ka läätsekandjal olla olemas mugavad ja meelepärased prillid. Millal võiks teha läätsepausi?

Kui su läätsede päevane kandmisaeg on 8–10 tundi

Läätsede ettenähtud päevane kandmisaeg sõltub nende materjalist ja hapniku läbilaskvusest ning võib varieeruda 8-st kuni 16 tunnini. Seda aega ei tohiks silmade tervise huvides ületada. Pikema kandmisajaga on uuemad silikoonhüdrogeelist kontaktläätsed.

Kui kavatsed päeval magada

Kas ees ootab pikem lennureis, bussisõit või lihtsalt laisk puhkepäev diivaninurgas? Läätsedega ei soovitata magada, seega eelista prille, mille saad uinakuks kiiremini ja mugavamalt eest ära võtta. 

Kui sul on külmetuse sümptomid

Ülemiste hingamisteede infektsioonide korral on silmad tihti punased ja ärritunud ning silmapõletik tekib kergemini. Seega nohu ja muude külmetuse märkidega võta läätsed silmast ja kanna pigem prille. Pööra külmetushaiguste perioodidel hügieenile tavalisest veelgi teravamat tähelepanu ning pese käed hoolikalt enne igat läätsede käsitsemist.

Kui silmad on ärritunud või põletikulised

Kui su silmad on punased ja ärritunud, võta läätsed viivitamatult silmast välja, et olukord ei süveneks. Kui ärritus püsib või tekib silmapõletik, konsulteeri kindlasti arstiga. Infektsiooniga kokku puutunud läätsesid ei tohi uuesti silma panna ka siis, kui sümptomid on möödas. Viska need ära koos konteineriga ning järgi oma silmaspetsialisti juhiseid. Kuni silmad taastuvad, kanna prille.

Kui sul on väga kuivad silmad

Silmade kuivuse korral konsulteeri kindlasti spetsialistiga, kes aitab selgitada välja probleemi täpsema põhjuse ning leida sobiva meetodi sellega tegelemiseks. Kuivad silmad ei tähenda ilmtingimata seda, et läätsesid ei saa üldse kanda, kuid mõnikord soovitavad spetsialistid teha läätsevabasid päevi. Selleks ajaks võiksid olla olemas prillid, mida hea meelega kannad.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga